teisipäev, 29. august 2017

Vürtsikas ploomitšatni



Ploomid on hakanud valmis saama - oma esimesed peaaegu küpsed ehk mitte veel päris valmis ploomid sõin koduaias Tartus juba tegelikult paar nädalat tagasi:) Siis oli peenral veel ka ohtralt suvikõrvitsaõisi, millest valmis üks mõnus roog kukeseentega. Erinevaid toite kukeseentest sai sel aastal ikka hullult palju tehtud, enamasti muidugi lihtsalt või ja sibulaga praetult söödud, aga ikka saavad need alati kiirelt otsa ja kukeseentest tüdimuse märke ei näita keegi :)

Üks asi, mis samuti kunagi lauale seisma ei jää, on juustude juurde pakutav vürtsmoos. Kaks tomatitest valmistatud nö juustumoosi - tomatimoos vanilliga ja vürtsikas tšillimoos ingveriga - juba mu retseptivaramus on, samuti üks õuntest tehtud kreftine variant, niiet seekord tegin tšatni hoopis ploomidest, et lisaks vanadele headele retseptidele midagi uut ja teistmoodi proovida.  Olen ploomitšatnit juba mitmel korral pakkunud ja külla koos juustudega kaasa võtnud ning päris mitmelt inimeselt kuulnud, et neile see meeldib:) Vürtsmoos sobib tegelikult lisaks juustudele ka erinevate liharoogade juurde pakkumiseks, mõned söövad seda aga suisa purgist lusikaga ... :D

Retsept ilmus ka D-kokaraamatus.

Vaja läheb:
1 kg ploome
3 keskmist sibulat
50 -100 g kuivatatud rosinaid ja/või jõhvikaid
1 sl jahvatatud ingverit
1 sl musti sinepiseemneid
1 sl paprikapulbrit
1 sl tšillihelbeid
3 dl punase veini äädikat
400 g moosisuhkrut
1 kuhjaga tl soola

Poolita ploomid, võta kivi välja ja haki väikesteks tükkideks. Haki sibulad peeneks. Soovi korral haki rosinad ja jõhvikad õliga määritud nuga kasutades pisut väiksemateks tükkideks. 

Aseta kõik asjad peale suhkru ja soola suurde potti ning sega läbi. Lase aeglaselt keema tõusta, alanda kuumust, aseta kaas potile peale ja lase õrnalt podisedes moosil keeda 10 minutit kuni ploomid on pehmed.

Eemalda kaas ja keeda tšatnit veel 10-20 minutit kuni ploomitükid hakkavad lagunema. Lisa suhkur ja sool ning sega, kuni need lahustuvad. Lase vürtsmoosil keema tõusta ja veel u 10 minutit kergelt podisedes madalal tulel õrnalt keeda ehk nö podiseda aeg-ajalt segades, et see põhja kinni ei jääks, kuni moos on pisut  paksenenud. Ära kindlasti pärast moosisuhkru lisamist enam kauem keeda, sest moos taheneb ja pakseneb veel jahtudes.

Tõsta steriliseeritud purkidesse ja lase vähemalt kaks nädalat enne söömist maitsetel nö settida. 

Kommentaare ei ole: