neljapäev, 22. juuni 2017

Mahlane rabarbrikook mandlite ja kaerahelvestega (GV)



Nonii, homme ongi jaanipäev! Väga lahe:) Et ühel aasta valgematest öödest oleks ka mõni maitsev kook laual, selleks soovitan seda mõnusat küpsetist. Kaerahelvestega purutainas annab pehmele koogile tekstuuri ja krõbedust, rabarbrid magusust tasakaalustavat vajalikku hapusust ja mandlid hõrgu meki. Küpsetises saab ära kasutada aias vohavad rabarbrid, koos kreemiga on aga kook sobilik ka pidulikematel puhkudel pakkumiseks. Tänu kohupiimale ei ole toorjuustukate liialt rammus, vaid mõnusalt mahe.

See pehme, mahlane ja kergelt vürtsikas gluteenivaba rabarbrikook valmis koostöös Electrolux'iga. Kasutasin Electrolux'i köögiabilist nimega Assistent, millega saab teha köögis palju erinevaid asju alates juurviljade lõikumisest ja riivimisest lõpetades hakkliha valmistamisega. Antud koogi küpsetamisel on selline korralik nö lauamikser (ingl k stand mixer) asendamatu just toasoojast võist ja suhkrust kreemi, samuti toorjuustukatte valmistamisel.

Kuna maiuse tegevuskäigus on mitu erinevat osa (rabarberi küpsetamine, koogi- ja purutaina ning kreemi valmistamine), siis tasub vaadata portaali Lisa elule maitset, kus küpsetise retsept on olemas koos piltidega igast etapist.


Mina tegin seekord koogile toorjuustu-kohupiimakreemi, aga võib ka lihtsalt tuhksuhkrut peale sõeluda. Samuti võib pakkuda koogi juurde vanillikastet või -jäätist või vahustatud vahukoort.

Kardemon teeb koogi kelmikalt vürtsikaks, kuid kes eelistab kardemonile kaneeli või ingverit, võib hoopis neid kasutada (u 1,5-2 tl). Kui aga vürtsikust ei soovi, siis annab vanill väga mõnusat maitset juurde (lisaks suhkrule lisa veel üks teelusikatäis vanilliekstakti), samuti külm kange kohv või alkohol (2 sl kohvi või brändit).

Kui Sa ei soovi gluteenivaba kooki, võid kasutada tatra- ja maisijahu asemel 100 g nisujahu ja vähenda sel juhul küpsetuspulbri kogust poole võrra. Purukattes võid samuti asendada tatrajahu nisujahuga ja küpsetuspulbrit lisa siis vaid 0,25 tl.



Kook:
200 g toasooja võid 
150 g peensuhkrut või pehmet pruuni suhkrut (hele muscovado)
4 suurt toasooja muna
100 g jahvatatud mandleid
50 g toortatrajahu
50 g maisijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl jahvatatud kardemoni
2 sl vanillisuhkrut
0,25 tl soola

Purutainas:
60 g külma võid
50 g toortatrajahu
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g kaerahelbeid 
50 g pruuni suhkrut (demerara, fariinsuhkur, hele või tume muscovado)

Küpsetatud rabarber:
500 g rabarbrit
2 sl pruuni suhkrut (demerara, fariinsuhkur, hele või tume muscovado)
1 tl jahvatatud ingverit
poole sidruni mahl

Kõigepealt küpseta ahjus rabarber. Selleks puhasta rabarber (peeneid roosa koorega varsi koorida ei ole vaja) ja lõika 3 cm tükkideks. Jämedamad varred lõika ka pikuti pooleks või kolmeks. Aseta rabarber ahjuvormi ning sega korralikult suhkru, ingveri ja sidrunimahlaga läbi. Küpseta rabarbrit ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.

Purutaina jaoks näpi sõrmedega või haki noaga tükeldatud või jahuga puruks, lisa suhkur ja kaerehelbed.

Vahusta toasoe või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa ükshaaval (kergelt lahtiklopitud) munad lisades järgmise kui eelmine on vahuga segunenud. Sega jahvatatud mandlid sõelutud jahude, küpsetuspulbri, soola, vanillisuhkru ja kardemoniga ning lisa spaatliga õrnalt segades (alt üles tõstes) vahu hulka.

Tõsta pool tainast 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse ümmargusse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber ning mille ääred on määritud võiga ja puistatud üle jahuga. Puista peale pool purukattest, seejärel pool rabarberist (ilma küpsemisvedelikuta, jäta see alles). Laota ühtlase kihina peale ülejäänud koogitainas, puista purukate ja viimasena aseta vormi ülejäänud pool rabarbrist. Viimase osa purutainast võid ka kahes osas lisada - osa rabarberi alla ja osa peale.

Küpseta ahjus 170 kraadi juures 40 minutit, kata seejärel fooliumiga ja küpseta veel 40 minutit kuni kook on läbi küpsenud, pealt kuldpruun ja sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase koogil vormis u 20 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma või serveeri koheselt. Sõelu peale tuhksuhkrut või valmista kreem.



Kreem:
200 g toasooja toorjuustu
200 g vanillimaitselist kohupiima
1 sl vanillisuhkrut
2 sl suhkrut
3-5 sl rabarberi küpsemisvedelikku
vedelat mett või heledat suhkrusiirupit (soovi korral peale niristamiseks)

Aseta toorjuust, kohupiim, suhkrud ja rabarberi küpsemisvedelik kaussi ning vahusta ühtlaseks kreemiks. Laota spaatli abil koogile, nirista soovi korral peale vedelat mett või siirupit ning kaunista maasikate ja mündiga.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Homme on jaaniõhtu ja jaaniöö, ülehomme on jaanipäev :) - see siis postituse esimese lause kohta.

Silja Luide ütles ...

Jaaaa, väga õige märkus! :)