laupäev, 15. aprill 2017

Rikkalik martsipaniga kohupiimavorm kevadpühadeks



Kohupiimavorm ei ole küll küpsetis, mida päris pidulikul puhul külalistele serveerida, kuid koduseks maiustamiseks, hommikusöögiks ja niisama külla tulnud sõbrannale kohvi või tee kõrvale pakkumiseks sobib suurepäraselt! Lihavõttepühade kooke-torte on siin juba küll (sh kaks erinevat pasha retsepti), niiet täna mõtlesingi lisada ühe lihtsma kohupiimamaiuse retsepti, mis erinevates variatsioonides mul kodus päris sageli ahjust välja tuleb. Kvaliteetne mandlimass ja hapukad marjad on kohupiimaga perfect match ning minu jaoks on martsipaniga kohupiimavorm asi, millest ma isu kunagi täis ei saa! Kohupiimavormi on ka ülimalt kerge valmistada - segad kõik komponenid ühes kausis kokku, milleks kulub max 10 minutit (sh martsipani ja või tükeldamine), lükkad vormi ahju ja kolmveerand tunni pärast võtad juba ülihea küpsetise välja. Sellised lihtsad ja kiired asjad mulle meeldivad! ;-)

Armastan suure mandlisisaldusega martsipani (vähemalt 63% mandleid), mis ei ole nii magus, vaid on kergelt mõrkjas ja tugeva mandlimekiga. Pohlad võivad olla otse sügavkülmast, aga lisa sel juhul 20 g jahu. Pohlade asemel võid kasutada ka vaarikaid või kirsse (sobivad ka nõrutatud kompotikirsid). 

Nautida saab küpsetist hapukoore, maitsestamata jogurti, vanillikastme, marjade või kisselliga. Või üldse niisama - minu arvates on see kohupiima, martispani ja pohlade kooslus nii hea, et midagi enam juurde ei ole vaja :)

Vaja läheb:
3 suurt muna
50 g suhkrut
400 g (2 pakki) vanilli- või rosinatega kohupiima
300 g (1 toru) vanilli- või rosinatega kohupiimapastat
100 g hapukoort
50 g nisu-, õlivaba mandli- või toortatrajahu (+ 20 g juhul, kui marjad on sulatamata)
1 tl vanillipastat
200 g martsipani
100 g pohli
50 g võid

Klopi munad suhkruga lahti, sega läbi kohupiima ja  -pasta, hapukoore, jahu ja vanilliga. Lisa  tükeldatud või riivitud martsipan ja pohlad. Lõika või väikesteks tükkideks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga ülepuistatud 20X20 cm läbimõõduga vormi,  silu pind ja puista peale võitükid. 

Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 45 minutit kuni vorm on tahenenud ja pealt hakkab kuldpruuniks muutuma. Lase vormil enne söömist jahtuda ja hoia seda külmkapis. Seveerimiseks lõiks ruutudeks.  

Kommentaare ei ole: