teisipäev, 28. juuni 2016

Eriti karamelline rabarbrikook kohupiimaga


Kõigepealt tahaksin kõiki kutsuda juba sel kolmapäeval Tartusse, kus toimub Tartu linna päevÄgedaid sündmusi, lahedaid etteasteid, kontserte ja muud huvitavat on sel päeval kõvasti, eriti tore on aga tõotab tulla õhtune laevasõit Emajõel, kus tasub kindlalt kohal olla - iga päev ju sellises seltskonnas ei seila ringi ;-) 

Tundub, et aeg on hakata vaikselt rabarberihooaega lõpetama, sest kodumaistel maasikatel on käes kõrghetk ning peagi saame maiustada juba ka muude värskete marjadega, samas kui rabarber pole enam nii hea, kui esimesed kevadised peened roosa koorega varred. Rabarberikooke tuli see-eest eelnevatel nädalatel ahjust peaaegu igapäevaselt, aga õnneks need kadusid päris kiiresti - vähemalt ei pidanud kordagi muret tundma, et midagi üle jääks :)

Keedetud kondenspiimaga kooki tegin mitu korda ja sain lõpuks paika ka sellise retsepti, milles enam midagi muuta ei plaani :) Kuid ei saa jätta mainimata, et juba pärast esimest katsetust küsiti retsepti ja see ilmus nädalavahetusel Laupäevaleht LP-s koos teiste lihtsate, mõnusateks suveõhtuteks suurepäraselt sobivate retseptidega.

Keedetud kondenspiima saad osta poest (need 190 grammised pakid sobivad hästi) või keeta ise kodus nii nagu selle jube hea juustukoogi juures õpetan. Kes mu blogi pikemalt on lugenud, on ilmselt ammu aru saanud, et kondenspiim, eriti aga keedetult, on mulle üks väga meelepärane tooraine:D, mida ma sageli erinevates küpsetistes ja maiustes kasutan. Otsustasin suisa ära märkida kõik seda sisaldavad retseptid ja tuli päris kenake hulk kokku :) Paremal pool "pilvekeses" on see nüüd teiste märksõnade juures ilusti olemas.

Põhja võid valmistada ka küpsistest, nt 200 g digestiivküpsiseid segatud 60 g sulatatud võiga. Kui ei soovi gluteenivaba kooki, siis kasuta jahude asemel 160 g nisujahu ja küpsetuspulbri võid sel juhul välja jätta.



Põhi:
100 g riisijahu
60 g maisijahu
30 g (pruuni) suhkrut
näpuotsatäis soola
0,5 tl küpsetuspulbrit
100 g külma võid

Täidis:
190-200 g toasooja keedetud kondenspiima
200 g vanillimaitselist kohupiima
250 g hapukoort
3 suurt toasooja muna
60 g (pruuni) suhkrut
300-350 g rabarbrit (puhastatud kaal)
25 g maisitärklist

Kate:
190-200 g toasooja keedetud kondenspiima
100 g hapukoort 

Põhja valmistamiseks sega sõelutud jahud suhkru, soola ja küpsetuspulbriga. Tükelda või ja haki noaga, töötle sõrmedega või köögikombainis purutainaks. Laota see küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja ja vajuta ühtlaseks. Aseta vorm külmkappi.

Sega visplit kasutades kondenspiim kohupiima, hapukoore ja suhkruga ühtlaseks, sega hulka munad. Haki rabarber, sega läbi maisitärklisega ning laota vormi koogipõhjale ühtlaselt laiali. Vala peale kohupiimasegu ja küpseta ahjus 180 kraadi juures u 40 minutit kuni kook on tahenenud (keskosast võib veel pisu võdiseda). 

Katte jaoks sega omavahel hapukoor ja kondenspiim ning laota koogile. Aseta kook tagasi ahju ja küpseta veel 5 minutit. Keera ahjul kuumus kinni, tee uks praokile ja lase koogil ahjus jahtuda. Jahtunud kook aseta külmkappi - kook on parim, kui on enne lahtilõikamist vähemalt paar tundi, veel parem üleöö, saanud külmas seista.


Kommentaare ei ole: